Vejetaryenliğin pek çok faydasının olduğunu muhtemelen biliyorsunuz. Vejetaryen olmanın zor veya saçma olduğunu da düşünmüş olabilirsiniz. Aslında vejetaryen olmak, tahmin ettiğinizden çok daha kolay ve eğlenceli olabilir.
Vejetaryenlik, herkese uygun olmayabilir. Ama bu yazıyı okuyorsanız eğer, muhtemelen eğiliminiz var demektir.
İçindekiler
Sağlığınız için Faydalıdır
Bazı kişiler, vejetaryenliğe ahlaki veya dini sebeplerden dolayı çekim duyarlarken diğerleri sağlık için olan sayısız faydasıyla ilgilenebilir. Yemek seçimlerinize bağlı olarak kolesterol oranınız düşer, kilo verirsiniz, kalp hastalığı, kanser veya 2. Tip diyabet riskiniz azalır, yediklerinizi daha iyi sindirirsiniz ve kabızlık riski azalır.
Yeryüzü için Faydalıdır
Et endüstrisi, BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, insan yapımı sera gazlarının yayılmasının yaklaşık beşte birinden sorumludur. Hep beraber daha çok bitkisel kökenli yiyecekleri seçerek, bu oranı önemli ölçüde düşürebiliriz.
Cüzdanınız için Faydalıdır
İthal edilen organik ürünler veya mevsim dışı meyve ve sebzeler gibi bazı vejetaryen yiyeceklere çok fazla para harcamak mümkünken, dünyadaki yoksul insanların çoğu çoğunlukla pirinç, fasulye ve mısır gibi tahıllara dayalı vejetaryen bir beslenme uygular. Bir kilo kuru fasulye veya pirinç, en ucuz biftekten bile çok daha ucuza gelecektir.
Fakat en büyük kazanımlar, uzun vadede olacaktır. Sağlıklı kalarak ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanmayarak 60,000 dolarlık bypass ameliyatı gibi işlemlere para harcamayacak ve yaşam sigortanız için çok daha düşük primler ödeyeceksiniz.
Vejetaryenlik çok kolay olabilir. İşte size birkaç tüyo…
- Öncelikle geçerli bir sebep bulun. Eğlence olsun diye vejetaryen yemekler denemek ilginç olabilir, ama eğer kalıcı bir değişim yapmak istiyorsanız, “Midemi hayvan mezarlığı yapamam” veya “Kalp krizi riskimi azaltmak istiyorum” gibi kendinize inandırıcı bir sebep bulun.
- Beslenmenizden kırmızı eti çıkarın. Kademeli olarak bir değişim düşünüyorsanız veya tavuk ve balık eti yemeyi seviyorsanız, ilk olarak işe kırmızı et yemeyerek başlayın.
- Etsiz yemek için bir gün belirleyin. Vejetaryen olmadan içinde et olmayan yemekleri denemek istiyorsanız, et yemeyeceğiniz bir gün belirleyip, o gün etsiz yaşamak nasıl bir şeymiş anlayabilirsiniz.
- Çekici yemek tarifleri bulun. İlginizi çeken vejetaryen yemek tarifleri bulmaya çalışın. Olasılıklar sonsuz. Yapabileceğiniz çeşitleri ve yaşayacağınız keyfi düşünün.