Şerbetçiotu – Şifalı Bitkiler

0
579

Latince ismi Humulus lupulus olup anavatanı Avrasya ve Kuzey Amerika’dır. Bira çiçeği, biraotu gibi adlarla da anılır. Çok yıllık sarmaşık bitkisidir. Aynı zamanda oldukça önemli endüstriyel bitkiler arasındadır. Sap bölümünün üzerinde keskin çizgilerle bölümlenmiş kalp formlu yapraklar yer alır. Kozalağa benzeyen dişi çiçekleri eski zamanlardan beri tıpta ve bira yapımında kullanılır.

Yetiştirilmesi

Sonbahar döneminde bitkiden alınan çeliklerle üretilir. Çelikler fide haline geldikten sonra ilkbahar aylarında güneşli veya yarı gölge bir alana dikilir. Toprak geçirgen ve organik maddece zengin olmalıdır. Hazır alacağınız fideyi de zahmetsiz bir şekilde toprağa dikebilirsiniz. Serin ve ılıman iklimler sever. Dişi çiçekleri ya da kozalakları sonbahar döneminde sarı-yeşil bir renge dönüşür. Bu kozalaklar kurutulduktan sonra aromatik ve acı bir tada sahip olur.

Faydaları

Sakinleştirici özelliği sayesinde terapi amaçlı kullanılır. Sinir yorgunluğu, sinir ağrıları ve uykusuzluk gibi sorunlara karşı kullanımıyla bilinir. Ayrıca geleneksel tedavide yüzyıllar boyunca şerbetçiotu doldurulmuş yastıklar, uyku problemi çeken kişiler için önerilir.

Nasıl Kullanılır?

1-2 tatlı kaşığı taze kurutulmuş bitkiyi 1 bardak suyun içinde 10 dakika bekletin. Özellikle uykusuzluğa karşı yatmadan hemen önce 1 bardak tüketebilirsiniz.

KaynakBitki Rehberi
Toros
"Doğal bir şekilde yaşayacaksın ve neye ihtiyaç duyarsan onu bulacaksın."

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz