Özgürlüğe Giden 10 Yol

0
512

Özgürlük, bir düşünme biçimidir. Aslında, zaten özgür olduğunuzu, hayatınızın kendi ellerinizde olduğunuzu fark etmeyi içerir. Bu da isterseniz, kendinize başka bir yaşam biçimi yaratabileceğiniz anlamına gelir. İnsan, Sartre’ın da dediği gibi, özgür olmaya mahkumdur. Elde etmek için, hayatınızın tam sorumluluğunu almayı kabul etmeniz gerekir. Bu kadar felsefe yeter. İşte özgürlüğe ulaşmak için 10 faydalı tavsiye.

1. İŞİ BIRAKIN
İşinizle ilgili en ufak bir şikayetiniz varsa, hemen ayrılın; şimdi. Üzerinde düşünmeyin; plan yapmayın; doğru zamanı beklemeyin; ertelemeyin. Arkanıza bakmadan çıkın ve bir daha o uğursuz ofise dönmeyin. İşinizin ardında özgürlük var. Elbette çok kolay bir hayat sizi beklemiyor; ama en azından düzgün bir yaşamınız olacak; daha da önemlisi size ait olacak. Yavaş yavaş ölmekten iyidir.

2. UKULELE ÇALIN
Ukulele, dünyayı değiştirebilecek dört telden oluşuyor.Çok ucuz ve neşeli bir alet. Bu küçük gitarın taşınması da, çalması da çok kolay. Birkaç notadan sonra, dünyaya ve kendinize neşe saçmaya başlayacaksınız.

3. OY VERMEYİ BIRAKIN
Bir kutucuğa çarpı işareti koyduğunuz anda, hayatınızın sorumluluğunu, bencil, bürokratik işgüzarların eline teslim etmiş olursunuz. Oy veriyoruz; beş yıl ağlıyoruz; sonra tekrar oy veriyoruz. Politikacılar, partileri ne olursa olsun, her zaman hayal kırıklığı yaratırlar. Oy vermeyi bırakın ve hayatınızla yüzleşin. Hiçbir şeyin olmasına uğraşmanıza gerek yok.

4. TOPRAKLA UĞRAŞIN
Bahçıvanlık, Hristiyan rahiplerin ilk çalışma biçimlerinden biridir. Rahipler, çalışmanın boş bir aktivite olduğunu düşünmelerine rağmen, bahçıvanlık için bir istisna yapmışlardı. Çünkü yaratıcı bir uğraştı ve Tanrı’nın işi de yaratmaktı. Ayrıca toprakla uğraşmak terapi etkisi yapar; ektiğiniz tohumların büyüyüp yiyebileceğiniz bir şeylere dönüşmesini izlemek mucizevi bir tecrübedir. Kendi sebzenizi yetiştirmek, sizi şeytan süpermarketlerden de kurtarmış olur.

5. BAĞLANTINIZI KESİN
Başta bir tane almaya ikna olacak kadar saflaştıysanız, Blackberry’nizi şu anda çöpe atın. Blackberry, özgürlük vaat edip sonunda sizi ofise dönüştüren elektronik kandırmacadır. Sonra, biraz daha ´bağlantısızlaşın´. E-postalarınızı kontrol etmeyi bırakın; bir sorunun cevabını her merak ettiğinizde eliniz ‘mouse’a gitmesin. Teknolojinin yerine insanı koyun.

6. BİSİKLETE BİNİN
Özgür olmak istiyorsanız, toplu taşımaya bağlı olmaktan kurtulup, iki ayağınızı kullanmaya alışın. Bisiklete binmek, getirdiği özgürlükle, inanılmaz neşeli bir tecrübedir. Bisikletteyken, hızın ve yolun tüm kontrolü sizin elinizdedir. Nerede durup, manzaraya bakacağınıza siz karar verirsiniz. Üstelik tasarruf da etmiş olursunuz. Harcamalarınız ne kadar düşük olursa, o kadar az çalışmak zorunda kalırsınız.

7. EKMEK YAPIN
Karnınızı doyurmak ve hayat kalitenizi yükseltmek için en kolay yol. Bir paket un ve fırın tepsisi edinin. Bundan sonra fabrika çöplerini yemenize gerek yok.

8. OTOMATİK ÖDEME TALİMATLARINIZI İPTAL EDİN
Arkadaşım M., otomatik ödeme talimatlarının, banka hesabı balonunuzda, başkalarının ellerini sokup para alabildiği delikler açtığını söyler. Talimatlar, sözde, hayatımızı kolaylaştırmak için vardır; ama aslında diğerlerine para kazandırmaya yarıyorlar. Nakit paraya dönün.

9. TÜKETİMİ AZALTIN
Daha az alın, daha az seyahat edin; daha az harcayın. Dünyanın felaketlerine yol açan şey, insanoğlunun daha çok yapma isteğidir. Ne kadar az şey yaparsanız, o kadar az para harcarsınız ve böylece daha özgür olursunuz. Daha çok yapmak, çevreye zarar verir. Yani azaltarak hem dünyayı, hem kendinizi kurtarmış olursunuz.

10. NEŞELİ OLUN
Partiler verin; davul çalın; sokaklarda dans edin; sık sık sarhoş olun. Püritenliğin kuvvetleri 500 yıldır eğlenceyi engelliyor. Trendi tersine çevirmenin zamannı geldi. Müzik ve keyifli arkadaşlar, üzerinize çöken melankoliyi alıp götürür. Hayatın zevklerini suçuluk duymadan kucaklamalıyız. Zevk almak, yaşamaktır: Yiyin, için, neşeli olun.

KaynakTom Hodgkinson, ‘Özgürlüğün Manifestosu’
kumdakiayakizleri
Bilgeliği doğrudan yaşamak, onun hakkında bir şeyler bilmekten daha önemlidir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz