Besin piramidini kullanarak sağlıklı alışveriş yapmayı ve sağlıklı yemeği hedefleyin. Değişik pirinç, bulgur, makarna, ekmek çeşitleri (yeriniz varsa ekmekleri dondurun) ile kahvaltılık tahıllar ve unlar alın.
Taze ürün stoğunuzu tamamlama alışkanlığı edinin, ama bunu düzenli yapın. Savurganlığı önlemek için haftalık yemek planlarınızı düşünerek alışveriş yapın.
Mevsimlik ürünleri çok miktarda almak, eğer meyve ve sebzeler siz onları ne yapacağınızı düşünürken dolabınızda çürüyorsa, anlamlı değildir. Seçeneklerinizi, beslenmenizi ilginç hale getirecek ve besinsel faydalarını arttıracak şekilde, mümkün olduğunca çeşitlendirin.
Vücudunuza fazla yağ girmemesi için miktarı kendi ihtiyacınıza göre planlayın.
Konserve yiyecekler kilerinizin temel maddeleridir: konserve fasulyeler -eğer ıslatıp pişirmek istemiyorsanız- size zaman kazandırır. Domates salçası ve konserve domatesler zor zamanlarda çok yardımcıdır.
Zeytinyağı -lezzet için saf zeytinyağı, yemekler için daha hafif türleri- ve diğer bitkisel yağlar mutfağınızda el altında bulundurulmalıdır. Pesto, temel makarna sosları ve chilli sosu gibi şişelenmiş soslar, pişirdiklerinizin lezzetine lezzet katar.
Akıllı bir alışveriş için
HİÇBİR zaman alışverişe aç karnına çıkmayın. Şeker ve yağ, hemen karnınızı doyurmak istediğiniz zamanlarda dayanılmaz çekicilikte olurlar.
ŞEKERLİ ve yağlı yiyecekleri satın almaktan kaçının. Böylelikle evde televizyon seyrederken canınız çikolatalı bisküvi istediğinde kendinizi tutmanız gerekmez.
MUTFAĞINIZA sağlıksız besin maddeleri almayın. Çocuklarınız bu yiyeceklere alışmazlarsa, daha sağlıklı büyürler. Evde patates cipsi yoksa, meyve yenilecektir.
PAKETLERİN üstünü mutlaka okuyun. Alışveriş yaparken konserve, şişe ya da donmuş gıdaların paketlerinde yazanları okumak için zaman ayırın. Ne denli tuz, şeker, yağ ve katkı maddesi içerdiklerine şaşıracaksınız. Örneğin bütün domates salçaları aynı değildir, bazılarında şeker vardır.