Meditasyonu tanımlamaya çalışırsak, kişinin kendisi ile bütünleşene kadar yaptığı, yoğun bir inceleme durumu olduğunu söyleyebiliriz. Onu, çok girişli, geniş kapsamlı fakat temele, birleşmeye doğru ilerleyen bir yol olarak da betimleyebiliriz. Meditasyon sırasında insan aktifliği terk eder, algılamasını açık tutar ve “kendisinin alınmasını bekler”.
Bu neye yarar? Meditasyon nerede ve nasıl yapılırsa yapılsın, bu yol sayesinde insan kendisi ile hesaplaşır, kendini bulur veya kendini yeniden keşfeder. Meditasyon insanı kendine geri döndürür; kendi benliğimize ve çevremizi kaplayan bireysel gerçeğimize. Bu açıdan bakıldığında meditasyon, kendi yaşamımızı gerçekleştirmemizde en önemli yardımcımızdır.
Uzun bir süre alıştırma yapan kimse, değerlendirme yapmadan ve herhangi bir önyargı taşımadan çevresinde ve içinde olanları serbestçe gözlemleyebilir. O, kendini bırakmayı ve kendini olduğu gibi kabul etmeyi öğrenir. Meditasyon kendisiyle ve başkalarıyla daha iyi bir iletişim kurmasını sağlar.
Aynı zamanda meditasyon, günlük yaşamla baş edebilmede önemli bir yardımcıdır. Meditasyon yapan kişi telaşlı koşuşturmaya karşılık, yeniden sakinlik, güven ve rahatlık duymayı öğrenir, özellikle strese karşı dayanıklılığı artar ve daha önce varlığından haberdar olmadığı güç kaynaklarını keşfedip, onları harekete geçirir.
Meditasyon, insanın kendine yabancılaşmasını durdurarak kendisini tanımasını sağlar ve içimizde pasif olarak bekleyen yaratıcılığı canlandırır.
Ayrıca bu sayede ufkumuz genişler. Kendimizi tekrar güvenlikte hissettiğimiz için rahatlar, çevremize ve kendimize güven duymaya başlarız; böylece meditasyon yaşamımızı kolaylaştırır.
Tahmin edebileceğiniz gibi, böyle bir rahatlığın sağlık üzerinde de çok olumlu etkileri olacaktır. Meditasyonun kanıtlanmış daha birçok yararlı etkileri vardır: Konsantrasyonun yoğunlaşması, iradenin kuvvetlenmesi, genel performansın yükselmesi ve çok olumlu bir olgunlaşma döneminin başlaması; sonuçta bütün kişiliğin gelişmesi.