Malzemeler
8-10 adet kabak
1 kase pirinç
1 adet soğan
2 adet domates (isteğe bağlı)
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
Yapılışı
Pirinçleri yıkayıp süzün. Soğanları minik minik doğrayın. Tüm iç malzemeyi karıştırıp hepsini iyice birbirine yedirin. İsteyen harca küp küp kesilmiş domatesleri de ekleyebilir.
İç malzeme kenarda beklerken kabakları yıkayıp üzerlerini çizin. Bir çay kaşığı yardımıyla kabakların içlerini oyun. Hazırladığınız içi, üzerlerinde yarım santimlik boşluk kalacak şekilde kabaklara doldurun. Üzerlerine kendi kapağını veya bir dilim domates koyup boşluk kalmayacak şekilde tencereye dizin. Yarım yemek kaşığı salçayı biraz kaynamış suda ezip tencereye ekleyin. Tencerenin tabanından 2 parmak yüksekliğe çıkacak kadar kaynamış su ilave edip kısık ateşte yarım saat pişirin.
Kabağın Faydaları
Sarı renkte çiçekler açan, sürgün vererek büyüyen bir bitki olan kabak oldukça besleyicidir. Özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, bitkisel protein, nişasta ve çinko içerir. Kabak lif açısından da zengin bir besindir.
İdrar söktürücüdür ve kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakları yumuşatır. Böbrek ve mesane iltihaplarını giderir. Basur ve prostat şikâyetlerini azaltır. Yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Kan yapar. Cinsel gücü ve doğurganlığı arttırır. Zihin açar.