Güneşin ritmine göre erken yatıp erken kalkmak önemlidir. Çünkü insanoğlu güneşin doğma ve batma saatine yakın bir döngüye göre yaşamak üzere programlanmıştır. Oysa ısrarla ve sürekli akşamları geç yatıp sabahları geç kalkmak mutlaka bir müddet sonra problemler doğurur.
Gece uyuyamadığınız zaman, uyuyamayacağım diye endişelenmeden, gözlerimizi kapayıp, rahatça gevşemeli ve uzanmalıyız. Özellikle akşam üstü saatlerinden sonra çay, kahve ve kolalı içecekler gibi uyarıcı maddelerden kaçınmalıyız. Gece ilişkilerde, konuşmalarda ve mekanlarda daha rahatlatıcı ortamlarda bulunmalıyız. Gerilimli TV programları yerine gevşetici müzik, hafif esprili programları izlemeliyiz. Akşam yemeğini özellikle geç ve ağır yememeli, dolu mideyle yatağa gitmemeliyiz.
Yatmadan önce bir parça badem yağlı ılık süt veya melissa çayı gibi gevşetici rahatlatıcı ılık, sıcak içecekler yararlı olur.
Alın ortasına yapılacak susam yağı masajları, Ayurveda’da özel bir yeri olan Gandharva Veda müziği veya ney, keman, sitar, arp gibi gevşetici enstrümanların müziğini dinlemek fizyolojiyi uykuya hazırlayacaktır.
Eğer gece uyuyamadıysak, uyuyamadığımız sürenin yarısı kadar sabah veya öğle uykusu yeterli olur. Genel olarak fazla öğle uykusu iyi değildir.
Günlük rutinde, sırasıyla; sabah erken kalkmak, bir bardak ılık su içerek bağırsakların boşalmasına yardım etmek ve daha sonra diş ve dil temizliği yapılarak güne başlanır. Diş temizliğini hepimiz biliriz. Ancak dil temizliğini çoğu kimse bilmez; dil temizliği, “u” biçiminde olup çelik veya gümüş gibi tamamen doğal maddelerle yapılmış, arkadan öne doğru, dilin üstündeki pası kazımamızı sağlayan özel bir aletle yapılır. Gün ve akşam boyunca ağızda ve sindirim sisteminde biriken toksinler, dilin geri kısmında ve üzerinde kirli beyaz veya sarımsı renkte bir pas tabaka oluşturur. Normalde bunu temizlemeyen kişi bu toksinleri yutar, bu toksinler de sindirim sisteminde ve pek çok sistemde problemlere yol açar. Mutlaka yutulmadan dışarı atılmalıdır. Daha sonra yapılabilirse tüm bedene, eğer tüm bedene yapılamıyorsa en azından alına, ayak tabanlarına ve özel bazı noktalara susam yağı masajı yapmak önemlidir. Tıraş olmak ve tırnakların kesilmesi, gerekiyorsa vücuttan kıl, tüy temizlenmesi, yağ gargarası önerilir. Yağ gargarası, birçok kişi için diş ve ağız hijyeni açısından çok yararlıdır. Önce ağıza bir parça ılık, sıcağımsı su, daha sonra az bir parça susam yağı alınır; bir dakika kadar bu şekilde gargara yapılır ve dönüşümlü olarak susam yağı ve sıcak su gargarasıyla işlem bitirilir. Duş veya banyo, mevsime göre ılık, serin veya sıcak olmalıdır ve cildin üzerindeki yağ tümüyle kazınmalı, yumuşak sabunlar kullanılmalıdır. Daha sonra, uygulayanlar için meditasyonun en uygun olduğu zamandır. Mevsime uygun temiz ve rahat kıyafet giyerek, günlük faaliyetlere başlanır. Günün ana öğünü, öğlen yemeği olmalıdır. Sonra tekrar iş ve aktiviteye başlanır. Akşamüzeri veya akşam yemeğinden önce, uygulayan kişiler için meditasyon önerilir. Akşam yemeği ise hafif ve erken olmalıdır. Bedeni ve zihni uyarıcı faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Hafif bir yürüyüş veya keyif ve mutluluk veren dinlendirici faaliyetler, erken yatmak önerilir. Hafif egzersizler de gün içerisinde yararlıdır. Egzersizi vücudun kapasitesinin yüzde 50’si kadar yapmak iyidir. Bunun ötesinde, aşırı terletici, yorucu egzersizler pek sağlıklı değildir. Beden tipinize uygun egzersizi seçmeniz yararlı olur. Vücudu aşırı yormayan ve tüm fizyolojiyi zorlamadan çalıştıran hareketleri yapabilirsiniz.
Egzersizler, yemeklerden yarım saat önce veya iki saat sonra yapılmalıdır. Temiz havayı günde iki kez solumak önemlidir. Gün içerisinde yemek saatlerini düzenli ve hep aynı zamanda almaya özen göstermek, yemekleri mutlu ve huzurlu bir ortamda almak iyi bir sindirim için önemlidir.