Etiket: bilim
Rönesans Ne Zaman Başlamıştır?
Rönesans’ta Avrupa kültürü her alanında temelden değişmiş olmasına rağmen “eski”nin bitip “yeni”nin başladığı zaman noktasını bulmak pek güç; nereye baksak, başka başka koşullarla karşılaştığımızı görürüz.
Evrenden Ne Anlıyoruz?
Nasıl oluşmuştur, tüm kozmos büyük patlamayla beraber mi yaratılmıştır, evren genişliyor ise neyin içine genişlemektedir, evrenin sınırı var mıdır, var ise ilerisinde ne vardır, evrenin geleceği nasıl olacaktır gibi soruların yanıtlarını bulmaya çalışırlar.
Astronomi Nasıl Doğdu?
Geleneklere bağlı çalışmaların kaynağı, ilk insanların doğa olayları karşısında duyduğu korkudur. İnsanoğlu korktuğu ve açıklayamadığı bu olaylara tapınmaya başladı. Bu nedenledir ki astronomi, ilk çağlarda bir büyü ya da dinsel bir tören olarak kabul edildi.
Sanat ve Sanatçı Üzerine
Sanat eseri, gizemli ve anlaşılmaz bir biçimde sanatçıdan doğar, yaşamını ve varlığını ondan alır. Ne tesadüfidir, ne de mantıksız; maddi yaşamı da ruhsal yaşamı da belirli ve anlamlı bir güce sahiptir.
Günümüzde Modern Bilim ve Psikoloji
Yaratıcı çıkışları yapmayı başarabilenler, isimleri sonraki nesillere ulaşabilenler, yeniliğe gerçekten açık olabilen insanlardır. Bu açıklık yaratıcı insanı doğal olarak profesyonel açıdan ortodoks olmayan ve kültürel açıdan gelenekdışı alanlara taşımıştır.
Yaşamın Vazgeçilmez Parçası: Oyun
Çocuklarla yapılan sayısız bilimsel araştırma oyunun, nesnelerin, kavramların, dilin kullanılmasını kolaylaştırdığını ve sosyal ilişkileri geliştirdiğini destekler.
Bilimsel ve Sanatsal Yaratış
Bilim adamı da sanatçı da dünyayı değiştirmeye uğraşır. Bilim adamı, insanın doğayla olan nesnel ilişkilerinin dış dünyasını değiştirmeyi amaçlar. Sanatçı ise, insanın öteki insanlarla olan öznel ilişkilerinin iç dünyasını değiştirmeye çalışır.
Hastalıkların Spiritüel Mekanizmaları Var Mı?
Çoğu hastalığın oluşmasında aslında çevresel, beslenme ve genetik gibi nedenlerin yanı sıra ruhsal bazı mekanizmalar da etkilidir.