Enginar – Şifalı Bitkiler

0
745

Latince ismi Cynara scolymus olup bileşikgiller ailesinin bir üyesidir. Serin bir iklim bitkisidir. Mor çiçekler açan, 50-150 santimetre boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. Ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde rahat gelişim gösterir. Kışları ılık geçen yerlerde daha iyi verim alabilirsiniz. Sıfır derecenin altında zarar görür. A, C vitaminleri ve potasyum, fosfor, demir, kalsiyum, manganez gibi mineralleri barındırır.

Yetiştirilmesi

Tohumları, bir kaba yerleştirdiğiniz yüzeyi bastırılmış harca, üst üste gelmeyecek şekilde serpin. Üzerlerini yarım santimetre kalınlığında torf ya da toprakla örtün ve hafifçe bastırın. Ekim kabını gölge bir yere yerleştirin. Üst kısmın kuru kalmamasına dikkat ederek sisleme şeklinde sulayın. Ortam sürekli nemli kalmalı, ancak çamur olmamalıdır. 10 gün sonra tohumlar çimlenir. Bu aşamada genel amaçlı bitki besiniyle 10 gün arayla gübreleyin. Üç-dört yaprak oluştuktan sonra dikimi gerçekleştirin. Geçirgen, tınlı ve derin topraklardan hoşlanır. Sularken yaprakları ıslatmayın.

Faydaları

Enginar, safra salgılarını artırır ve sindirimi kolaylaştırır. Kandaki yağ ve kolesterol düzeyini düşürür. Böbreklerin çalışmasını düzenler.

Nasıl Kullanılır?

Enginarın tazesini bol miktarda tüketirseniz size karşılığını fazlasıyla verir. 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı öğütülmüş kuru enginar yaprağı koyun ve 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzerek için.

KaynakBitki Rehberi
Toros
"Doğal bir şekilde yaşayacaksın ve neye ihtiyaç duyarsan onu bulacaksın."

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz