Latince ismi Echinacea augustifolia olup bileşikgiller ailesinin bir üyesidir. Zarif ve gösterişli çiçeklere sahiptir. Doğal olarak kırlık alanlarda yetişir. Bahçedeki bordürlerde ve kenar bölmelerde dekoratif bir görüntü yaratır. Temmuz-Ekim aylarında açan, papatyaya benzer, ömürlü, otsu bir bitkidir. Çiçekleri beyaz, pembe, sarı ve turuncu renklerdedir. Bir metreye varan çiçek sapları sert ve tüylü yaprakların ortasından çıkar. Kahverengi, şişkin ve hafif dikenli tohum kafası yüzünden kirpiotu olarak da adlandırılır.
İçindekiler
Yetiştirilmesi
Gevşek ve drenajı kuvvetli toprak sever. İlkbaharda kök ayrıçlarından yetiştirilirse, aynı yıl çiçek açar. Tohumları Mayıs ayında toprağa ekilir. Çıkan fidelerse ertesi yıl çiçeklenir. Güneşli ortamlardan hoşlanır, sıcağa dayanıklı bir bitkidir. Kışın kuruyan dalları toprak seviyesinde kesilir. Toprak üzerinde kalan kısmı, kışın kurur, baharda yeniden yeşerir.
Faydaları
En çok solunum yolları hastalıklarında kullanılır. Boğaz enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve bronşite iyi gelir. Ağrı kesici ve iyi bir ateş düşürücüdür. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.
Nasıl Kullanılır?
Günümüzde de dünya çapında yaygın olarak kullanılır. Dilerseniz, bitki çayı olarak, yağ ya da kurutulmuş köklerinden elde edilen tozunu kullanabilirsiniz. 1 litre suya 3-4 tatlı kaşığı kuru ekinezya ekleyip 10 dakika demlendirin. Günde en fazla 3 fincan için.