Dereotu – Şifalı Bitkiler

0
837

Latince ismi Anethum graveolens olup maydanozgiller ailesinin püsküllü bir üyesidir o. Anavatanı Avrupa’nın güneyi ve Asya’nın batısıdır. 120 santimetreye kadar boylanabilir. Ülkemizde yabani olarak yetişebildiği gibi kültür bitkisi olarak da yetiştirilir. İki yıllık bir bitkidir. Hoş kokuludur. Yaz ortasında minik çiçekler açar.

Yetiştirilmesi

Üretimi tohumla, ilkbahar ya da sonbaharda yapılır. Rutubeti sever. Kış aylarında donmaması için evinizin içerisine alabilirsiniz. Gübreli, derin, humusça zengin topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Ekimi ilkbahar ya da sonbaharda yapabilirsiniz. Tohumları en az 1 santimetre derine ekin. Çimlenmenin daha sağlıklı olması için toprak yüzeyini iyice bastırın. Suyunu ihmal etmeyin. Yapraklarının ya da tohumlarının kurutulmasıyla baharatı elde edilir. Dereotlarını, tohumları tam olgunlaşmadan, demetler haline getirip bağlayın. Tohumları kahverengi olunca, demetleri döverek tohumlarını dökün.

Faydaları

Kusmayı engeller, sinirleri yatıştırır ve bedeni rahatlatır. Mide kaslarında yaşanan kasılmaları çözer. Özellikle küçük çocuklarda gaz söktürücü etkisi önemlidir. Gaza bağlı olarak mide ve bağırsaklarda oluşan krampları hafifletir. Hıçkırığı kesici bir etkisi vardır. Emzikli annelerde süt gelişini artırır. Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalarda dereotunun da antioksidan etkisinin olduğu tespit edilmiştir.

Nasıl Kullanılır?

1-2 tatlı kaşığı tohumu ezip, bir bardak kaynar suyla demleyin. Mineral yönünden zengin olduğu için tuzun kullanılmadığı diyetlerde bolca tüketilebilir. Taze dereotu yaprakları ağız kokusunu giderir. Tazesi, özellikle zeytinyağlı yemeklere çok yakışır.

KaynakBitki Rehberi
Toros
"Doğal bir şekilde yaşayacaksın ve neye ihtiyaç duyarsan onu bulacaksın."

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz