Mutfak otları ve şifalı bitkiler, evinizde hem dekoratif bir görüntü oluştururlar hem de sağlığınıza sağlık katarlar. Yemeklere hoş bir tat vermeleri de cabası. Yemeklerinize taze otlar koymaktan, dalından kopardığınız bitkinin çayını içmekten daha güzel ne olabilir? Üstelik çoğunu yetiştirmek de kolaydır. Fazla nazlı değillerdir. Yer de sorun değildir onlar için. Bir saksıda, askılı bir sepette ya da pencerenin önündeki çiçekliğinde mutlu olabilirler. Tabii ki bahçenize de davet edebilirsiniz onları. Toprak açısından çok büyük bir istekleri yoktur. Yine de çoğu geçirgen topraklarda daha sağlıklı yetişir. Güneşli ve korunaklı yerleri tercih ederseniz, onları mutlu edersiniz. Size tavsiyemiz, saksılara ya da bahçenize ektiğiniz otların üzerine bitki kartları koyup üzerlerine isimlerini yazmanız. Çünkü çoğu birbirine benzediği için, onları karıştırma ihtimaliniz yüksek. Bu konuda dikkatli olmalısınız.
Tohumdan Yetiştirme
Pek çok şifalı bitki, tohumdan yetiştirilebilir. Alacağınız tohumları, yaşadığınız bölgedeki seralardan ya da yapı marketlerden almaya özen gösterin. Her bölgenin iklim koşulları farklı olduğu için, kendi koşullarınıza en uygun tohumları almanızda fayda var. Ekim yapmadan önce, tohumların sağlıklı olup olmadığına dikkat edin. Çok kuru ya da küflenmiş olmasınlar. Ekim yapacağınız toprağın ince, karışım toprak olması idealdir. Tohumlar çok ince olduğu için, üzerlerini çok fazla toprakla örtüp bastırmayın. Toprağın nemli kalmasına özen gösterin. Her bitkinin kendine has yetiştirme özellikleri olduğunu unutmayın.
Çelikle Üretim
Bazı bitkilerin tohumdan yetişmesi uzun sürer. Bu durumda en iyisi fide olarak dikmek ya da çelik alarak üretmektir. Bunun için:
– Bitkiyi köküyle birlikte topraktan çıkarın.
– Köklerini ellerinizle birkaç parçaya bölün.
– Odunsu kısımlarını temizleyin.
Sağlıksız olan bölümlerini temizleyip atın. Geri kalanlarını saksılara tekrar dikin. Toprağı elle bastırdıktan sonra can suyunu vermeyi unutmayın.