Kısa bir süre öncesine kadar diyet yemekleri ve sağlıklı beslenme deyince insanların aklına haşlanmış kabak, brokoli salatası gibi yiyecekler geliyordu. Oysa gerçek hiç böyle değil. Sağlıklı ve lezzetli beslenmek, diyet kebabı, diyet pizza ve lahmacunu, fırında sağlıklı bir karnıyarığı, ıspanaklı bir böreği de yiyebilmek demektir aslında. Yoksa sadece kabak haşlama ve brokoli yiyerek bir ömür geçmez, zaten bu şekilde sağlıklı beslenme de olmaz.
Sağlıklı beslenme demek, dengeli bir şekilde protein, kompleks karbonat, sağlıklı yağlar alarak beslenmektir.
Ülkemiz bir sebze, meyve, tahıl ve çeperli gıda cenneti. Deniz ürünleri de bol. Her yörenin kendine özgü sağlıklı yeşillik ve otları da var. Bu imkanları kullanarak daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşlılık mümkün olabilir.
Beslenirken kilo almamanız ve vücudu arındırmanız için size bazı önerilerimiz olacak:
- Asla öğün atlamayın, uzun süre aç kalmayın. Bütün günü aç geçirip akşam geç ve ağır beslenme hatasını yapmayın.
- Tok karnına tatlı yemeyin.
- Sabah erken kalkıp hafif bir egzersizle vücudunuzu ısıtın ve metabolizmanızı erken çalıştırın.
- Düzenli uyuyun, sürekli uykusuzluk metabolizmayı bozabilir, hatta kilo aldırabilir.
- Mutlaka stresle başa çıkmayı öğrenin, bunun için gerekirse psikologlara, kişisel gelişim uzmanlarına ve çeşitli pozitif enerji yöntemlerine başvurun, hatta gerekirse bu konularda eğitim alın, ama mutlaka ruhunuzu da olumlu enerjiyle beslemeyi unutmayın.
- Yemekle beraber asitli, şekerli veya fazla miktarda sıvı almayın. Genelde yemekten bir müddet sonra sindirimi kolaylaştırıcı sade Türk kahvesi, yaseminli çay, beyaz çay, yeşil çay, rezene çayı, anason çayı gibi bitki çayları, aralarda bol ılık su ve doğal maden suyunu tercih edin.
- Yemek malzemelerini satın alırken bu malzemeleri hak ederek başka kimselerin hakkını yemeden kazanılmış olan yani halk tabiriyle helal parayla kazanarak alınmış malzemelerden yapılmış olmasına dikkat edin. Baştan negatif enerjiyle işe başlayarak sonradan tam verimli bir sağlıklı beslenmeyi destekleyecek olumlu bir enerji çıkartmak zordur; işe baştan doğru başlayın.
- Yemeği pişiren kişi bu yemeği isteyerek pişirmeli. Mutlaka olumlu düşünce gücünü, bereket ve şifa duasını katmalı, yemeğe sadece sosları veya tuzu biberi değil, sevgiyi de katmalı, yemeği isteyerek ve severek pişirmeli. Kaba tarifiyle defi bela şeklinde pişirilen yemeklerden aslında o kişiden geçen negatif enerjiyi de almış oluruz ki, bu durum ince düzeyde pek çok olumsuzluğun veya hastalığın nedenlerinden birinin önünü de açmış olur. Nasıl ki gözle göremediğimiz pek çok teknolojik olayı modern yaşantıda yaşıyoruz; kızılötesi ışınlar, bluetooth, kablosuz internet, televizyon yayınları gibi pek çok bilgi ve enerji aktarımı söz konusuysa, bunların çok daha güçlüsü insandan insana söz konusudur. O nedenle yemeği daima iyi bir ortamda sevgiyle, paylaşarak ve olumlu bir düşünce tekniği veya duayla başlayarak yiyin.
- Yemek yerken daima oturarak, yavaş yavaş, küçük küçük lokmalar halinde ve uzun uzun çiğneyerek yiyin. Mutlaka sofraya, yemeği yapan kişiye ve önünüzdeki yiyeceklere saygı gösterin. O size verilen bir lütuf, bir hediyedir; bunu unutmayın. Sofranızdaki yemeklerin yarısına bile ulaşamayan yüz binlerce kişi olduğunu unutmayın.
- Yemeğiniz bittikten sonra birden kalkıp sofrayı terk etmeyin. Sofrada son lokmadan sonra birden kalkmayın, geriye yaslanıp mutlaka size verilen nimetlere şükredin ve sizi yarattığı gibi bu nimetleri de yaratan Rabbinize teşekkür ve hamdedin. Sofranızda bolluk ve bereketin artmasını dileyin.
- Haftada bir kez sadece alt iç çamaşırınızlayken aynanın karşısına geçin, tüm bedeninizi tepeden tırnağa inceleyin ve belinizde, göbeğinizde, kalçalarınızda, gıdığınızda, memelerinizde yağlanma ve gereksiz bir kalınlaşma olup olmadığını kontrol edin. Eğer bir kalınlaşma varsa, her hafta yine gözlerinizle bedeninizi tarayarak gereksiz bütün fazlalıklarınızı atacağınıza söz verin. Asla hazmetme kapasitenizin üstünde gereksiz ve fazla tüketimle bedeninizi yağ deposuna çevirmeyin, yağ hamalı olmayın.
- Düzenli ve bilinçli beslenme kadar düzenli egzersizin de gereksiz toksinlerden kurtulmak ve bedeni sağlıklı tutmak için çok büyük faydası vardır. Her gün kaslarınızı koruyacak egzersizleri yapmayı asla ihmal etmeyin.
Şimdi derin bir nefes alın, gözlerinizi kapatın. Var olduğunuz ve yaşadığınız için sizi Yaratan’a teşekkür edin ve içinizden haykırın: “Kendimi seviyorum, önemsiyorum, bundan sonra daha bilinçli ve sağlıklı besleneceğim. Bunu başarabilecek güce ve iradeye sahibim. Kendimi önemsiyorum, negatif enerji her ne ad veya sıfatla olursa olsun (talihsizlik, şanssızlık, nazar, kem göz, büyü, fesat, şeytani enerjiler vb gibi) şu andan itibaren benden uzaklar ve benim koruyucu kalkanım bu tür enerjilerin hepsine karşı şu andan itibaren tam bir korunma sağlıyor. İçimdeki bilgeliği ve farkındalığı uyandırıyorum. İçimdeki şifa ve sevgi kanallarını açıyorum, olumlu ve onarıcı enerjilerin bana akmasına izin veriyorum. Daha iyi huzurlu ve sağlıklı bir gelecek beni bekliyor.”