Latince ismi crataegus laevigata olup çoğunlukla ince gövdeli, sık dallı ve yuvarlak taçlı bir ağaçtır. Dikenleri kırmızımsı kahverengidir ve batıcıdır. Yaprakları almaşık dizilidir ve boyu 3-5 metre arasındadır. Yaprak dibi dar yuvarlak, yaprak ucu geniş ve yuvarlaktır. Üst yüzeyi tüysüz ve koyu yeşil, alt yüzü mavimsi yeşildir. Ülkemizde daha çok kuzey kesimlerde rastlanır.
İçindekiler
Yetiştirilmesi
Ilıman iklimlerde ve yazları sıcak geçen bölgelerde yetişir. Toprak isteği bakımından kanaatkardır. Kireçli, killi ve ağır toprakları tercih eder. Kuraklığa ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Güneşli ya da yarı gölge alanlarda sağlıklı gelişim gösterir. Yavaş büyüyen bir ağaçtır. Meyveleri tanen ve C vitamini bakımından zengindir. Sakinleştirici, idrar söktürücü etkileri vardır. Çiçekleri çok çabuk bozulduğu için tomurcuk halindeyken veya ilkbaharda açmadan hemen önce toplanmalı ve kurutulmalıdır.
Faydaları
Kalp hastalığına karşı en yaygın doğal şifalardan biridir. Kalp yetmezliği, yüksek tansiyon gibi sorunlara karşı kullanılır. İçinde bulunan etken maddelerin kan ve dolaşım üzerine olumlu etkisi vardır. Aynı zamanda güçlü antioksidanlar olduklarından, dokuları serbest radikal hastalıklardan da korurlar. Özellikle yaşlılarda görülen kalp atışlarının hızlanmasıyla birlikte olan kalp ritmi bozukluklarına faydalı olabildiği görülmüştür. Kalple ilgili olan bu etkileri, uzun süreli kullanımda kendini göstermektedir. Alıç içerdiği maddeler açısından vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikleri bulunmadığından uzun süreli kullanıma uygundur. Kalp ilaçları kullanan kişilerin alıç bitkisini mutlaka doktor kontrolünde kullanması gerekir. Hamilelik döneminde kullanılmaz.
Nasıl Kullanılır?
Meyvesi taze olarak tüketilebilir. İnce kıyılmış 1 tatlı kaşığı alıcı bir bardak kaynar suda 10 dakika demledikten sonra süzerek içebilirsiniz.