Latince ismi Glycyrrhiza glabra olup baklagiller ailesindendir. Çok yıllık otsu bir bitki olan meyan Güney Avrupa kökenlidir. Ayıkulağı olarak da adlandırılır. Meyan bitkisi M.Ö. 2000 yıllarından itibaren kullanılmaktadır. Dallı sapları yaklaşık 1 metre boylanır. Mavi-mor çiçekleri başak şeklinde açılır. 2 metreye ulaşan sarmaşık saplarının kalın ve odunsu kökleri vardır. Kırmızı-kahverengi meyveleri oldukça dekoratif bir görüntüye sahiptir.
İçindekiler
Yetiştirilmesi
Güneşli alanlara bayılır. Organik maddece zengin toprak ister. İlkbahar döneminde tohumlarını kaplara ekebilirsiniz. Serin ve ılıman iklimlerde sağlıklı gelişimini tamamlar. En erken bitki üç yıllık olduğu zaman kökleri toplayabilirsiniz. Olgunlaşan kökleri yıkadıktan sonra güneşte kurutmanız gerekir. Meyan kökünü parça olarak, toz halinde ve bitki suyu şeklinde kullanabilirsiniz. Oldukça güçlü bir besindir.
Faydaları
Meyan kökünün içinde tıbbi ilaçlarda kullanılan gibi maddeler bulunmaktadır. Bundan dolayı tıbbi ilaçlarda kullanımı oldukça fazladır. Mide bağırsak sorunlarına iyi gelir. Ayrıca soğuk algınlığı için de kullanılabilir.
Nasıl Kullanılır?
Meyan çayı için yarım kahve kaşığı kıyılmış meyan kökü üstüne bir fincan kaynar su dökün. Ardından 5 dakika demledikten sonra süzüp içebilirsiniz.