Doğru beslenen ve sevgi dolu, huzurlu, güvenli bir ortamda yetişen çocuklar, ilerleyen yaşlarında daha sağlıklı olurlar. Çocuk için en iyi ilk gıda, anne sütüdür. En az 6 ay çocuğa anne sütü vermek gerekir. Bu sürenin 2 yıla kadar uzaması daha iyidir.
Son yıllarda yapılan en büyük hatalardan biri, çocukları kolay ve hızlı beslenme biçimi olan “fast food” tarzı beslenmeye yönlendirmektir. Bir çocuğun sağlıklı beslenmesi için çeşitlilik ve denge çok önemlidir.
Sadece hayvansal gıdalar tüketmek, kızartma ve çerez ağırlıklı beslenmek çocuğa uzun vadede çok zarar verir. Çocuğu anlık mutlu etmek için “fast food” adı altındaki yiyecekleri tüketmesine izin vermek, aslında ona kötülük yapmaktır. Çinko, doğal multivitamin hapları, kalsiyum ve D vitamini çocuklar için yararlıdır, büyüklere önerilmez.
Süt çocuğu, oyun çocuğu ve ergenlik çocuğunun ihtiyaçlarının birbirinden farklılık gösterdiğini unutmamak gerekir.
Çocuklar için en sağlıklı içecekler, taze meyve suyu, ayran, komposto, maden suyu, süt, boza, salep ve bitki çayları ve kefirdir. Bunlara rağmen çocuk için en iyi ve sağlıklı içecek sudur. Özellikle ıhlamur, tarçın, elma, papatya, rezene, adaçayı gibi çaylar çocuk için çok faydalıdır. Çok şekerli içmeyi seven çocuklar için bal gibi tatlandırıcılar kullanılmalıdır. Çocukların aşırı baharatlı gıdalar tüketmeleri uygun değildir. Özellikle aşırı acı çocukların fizyolojisini zorlayabilir. Kişniş, tarçın, limon, fesleğen, kekik gibi fazla acı olmayan ve hoş kokulu baharatlar çocuklara uygun olabilir.
Beslenmenin yanı sıra çocuklarımızı küçük yaşta harekete alıştırmalı ve spora yönlendirmeliyiz. Televizyon ve bilgisayar başında yemek yemeye alıştırmak, sindirim sisteminde sorunlara sebep olabilir. Çocuklara beslenmenin sadece fast food yiyeceklerden oluşmadığını, sağlıklı yiyeceklerin de lezzetli olabileceğini aile içinde uygulayarak göstermeliyiz.