Otları Nerelerden ve Nasıl Toplayalım?

0
215

Yendiğinden emin olmadığınız bitkileri toplamayın. Ancak yendiğinden iyice emin olduğunuz bitkileri (bunlar arasında ebegümeci ve ısırgan sayılabilir) toplayın.

Yol kenarlarında yetişen bitkilerden uzak durun. Özellikle otoyol kenarları egzoz dumanının en yoğun olduğu yerlerdir ve bu bölgelerde yetişen bitkilerin toplanmaması, kullanılmaması gerekir.

Biliyorsunuz günümüzde tarım ilaçları yurdumuzun her tarafında yoğun olarak kullanılıyor. Yabani bitkilerin birçoğu tarım arazileri yakınından toplanır. Bu nedenle ilaçlama yapılmayan dönemlerde bitki toplamakta fayda vardır. Ya da mümkün olduğunca tarım alanlarına uzak yerlerden, dağlardan veya havası, suyu temiz olan yerlerden toplanmış bitkileri kullanmaya dikkat etmeli.

Bitkilerin ne zaman toplanacağı da çok önemlidir. Özellikle aromatik bitkiler sabahın erken saatlerinde toplanır. Bir kısım bitkiler için ise gündüz saatlerinde toplamak gerekli olabilir. Yağmurdan sonra bitki toplamak iyi değildir, özellikle de kurutacaksanız. Kimi bitkiler çiçeklenme dönemi öncesi toplanırken bitkinin kimi kısımları için çiçeklenme döneminin bitmesi beklenebilir.

Yeşil ve sağlıklı görünen, körpe bitkileri toplayın ve mümkün olduğunca kısa sürede kullanın. Çünkü meyve ve sebzeler gibi otlar da bekledikçe besin değerini yitirirler. Az alın, hemen kullanın. Hemen kullanamayacağınız bitkileri de ışık almayacak, ancak hava alacak şekilde, temiz bir kağıda sarıp ardından da temiz torbalara koyarak saklayabilirsiniz.

Pazara çıktınız, mevsimin bütün otlarından aldınız. Öncelikle en çabuk bozulanları kullanın. Yukarıda anlattığım şekilde paketlemeden önce sararmış, ya da kart olan yaprakları atın ve buzdolabına koymadan önce yıkamayın. En iyisi otları kullanacağınız zaman yıkamaktır.

KaynakTijen İnaltong, 'Bir Ot Masalı'
Şifacı
Şifa, Doğa'dan gelir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz