Güzel kokusundan ve hafif kekremsi özelliğinden dolayı gülsuyundan kozmetikte çok faydalanılır. Bütün kekremsi kokular içinde en hafifi olan gülsuyu, en çok normal ve kuru ciltler için tonik olarak kullanılır.
Yüzde 100 saf gülsuyu almak istediğinizde biraz dikkatli olmanız gerekiyor. Çoğunlukla eczanelerde ve aktarlarda satılanlar bile koruyucu madde eklenmiş sentetik gülyağı ve gülsuyudur. Saf gülsuyu, güllerin damıtılmasından elde edilen sudur. Genelde su buharı damıtmasıyla elde edilir ve saf gülsuyu çok hoş bir koku yayar ve tadı güzeldir.
Şimdi size vereceğimiz tarif, geleneksel gülsuyu yapma şeklidir. Biraz zahmetli olmasına rağmen yapması keyifli, ortaya çıkan sonuç ise etkileyici olacaktır. Yaklaşık 40 dakikada yarım litre kaliteli gülsuyu yapabilirsiniz. Fakat suyu çok fazla kaynatırsanız, damıtılmış su elde etmeye devam edersiniz ama gül esansı yani özü seyrelmiş olur. O zaman gülsuyunuz, cennetsi kokusunu yaymaktan ziyade daha çok sade damıtılmış su gibi kokacaktır.
İşe koyulmadan önce kalın ve ısıya dayanıklı genişçe bir paslanmaz çelik veya cam bir kase ayarlayın.
Malzemeler:
2-3 kilogram taze gül veya gül yaprakları
Su
Parça buz veya ezilmiş buz
Hazırlanışı:
1. Geniş bir tencerenin ortasına bir tuğla yerleştirin. Tuğlanın üzerine kasenizi koyun. Gül yapraklarını tencereye koyun; tuğlayı geçecek kadar çiçek ekleyin. Güllerin üstünü örtecek kadar da su ekleyin. Su, tuğlanın da üstünü geçecek kadar konulmalıdır.
2. Tencerenin kapağını (bombeli kapak seçilmeli) ters çevirerek tencereyi kapatın. Ocağın altını açın ve suyu kaynatın, sonra ateşi en kısığa getirin. Su kaynamaya başlar başlamaz, tencere kapağının üstüne iki veya üç tabak kırılmış buz veya bir torba buz koyun.
3. Şimdi ev usulü damıtma sisteminizi yaratmış oldunuz. Su kaynadıkça buhar yükselecek, buzla dolu kapağa çarpacak ve yoğunlaşacak. Yoğunlaştıkça kapağın ortasına doğru akacak ve kaseye damlayacak. Her 20 dakikada kapağı hızlıca kaldırıp bir veya iki çorba kaşığı kadar gülsuyunu dışarıya alın. Yarım litre gül gibi kuvvetli kokan gülsuyu elde ettiğinizde artık işleme son verebilirsiniz.
Balkonumda farklı renklerde güllerim var. Olgunlaşan gülleri kopartıp derin donducuda biriktirsem sonradan gülsuyu yapabilirmiyim. Gülsuyu bütün güllerden olur mu?