Kış, nezle ve grip mevsimidir. Çok azımız hafif olmadığı sürece nezle ve griple başaçıkabilir. Aslında gribi önlemek çok zordur ve sadece güçlü bir bağışıklık sistemi olanlar kış mevsiminde gribi atlatmakta az ya da çok başarılı olabilir. Şifacılar ve doğal beslenme uzmanları, kış aylarında bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz için bir dizi doğal çözüm öneriyorlar. Bu yöntemler grip, nezle, soğuk algınlığı, bronşit, farenjit gibi hastalıkları önleyip onlarla etkili mücadele edebilir.
Uzmanlara göre, özellikle beslenmemize dikkat etmemiz çok önemli. Vücudumuza gereken tüm önemli besin maddelerini ve vitaminleri sağlayacak, içimizi ısıtacak ve bu hastalıklarla mücadele etmede yardımcı olacak besinler ile çorbalar, sebze yemekleri gibi yemekler tavsiye ediliyor. Aynı zamanda beslenme uzmanları, bu mevsimde, bağışıklık sistemimizin işlevini etkileyen besinlerden ve yemeklerden de kaçınmamız gerektiğini söylüyorlar. Bu tür yiyecekler arasında kızartılmış tüm yiyecekler, bütün tatlı ve şekerli yiyecekler (özellikle gazlı içecekler ve hazır meyve suları) ile bazı süt ürünleri yer alıyor.
Kış mevsiminde hepimizin daha fazla miktarda vitamin desteğine ihtiyacı var. Bol bol %100 organik taze meyve ve sebze tüketemiyorsak, belli bazı vitamin takviyesi veya antioksidan vitaminleri almaya çalışalım. Şifacılar ve doktorlar, kış aylarında vücudumuza D ve C vitaminleri kadar çinko gibi mineraller de sağlamak gerektiğinin altını çiziyorlar. Ekşi meyveler, mantarlar ve benzeri yiyecekler bu besin maddelerinin doğal kaynağıdır.
Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal çözümlerden faydalanmak isteyenler için bir önemli tavsiye de yeterli miktarda sıvı tüketmektir. Mineral su veya sevdiğiniz bitki çayları içmeniz tavsiye ediliyor. Kahve, süt gibi tüm öteki içecekler ve hatta taze sıkılmış meyve veya sebze suları bile, hazmetmesi zor olarak düşünülür. Günlük bazda yeterli sıvı almak gerçekten çok önemli, diyor uzmanlar.
Grip veya nezle belirtileri taşıyorsanız ve iyice hastalanmışsanız, iyileşmeyi hızlandırmak için bitkisel takviyelerden ve doğal çözümlerden faydalanabilirsiniz. Zencefil kökü çayı, adaçayı, öksürükotu çayı, ekinezya gibi bitki çayları, yan etkilerine ve olumsuz reaksiyonlarına dair korkmadan rahatlıkla kullanılabilir. Eğer burnunuz sürekli akıyor ve boğazınız ağrıyorsa, tuzlu su ile gargara yapmayı ve burun kanallarınızı bu su ile yıkamayı deneyebilirsiniz. Kullanacağınız suyun çok sıcak olmaması gerekiyor. Özel nazal spreylerin yardımıyla burun çeperlerinizi nemli tutmak da kaydadeğer bir öneri. Boğazınızı rahatlatmak için mentollü ve okaliptüslü şekerler kullanabilirsiniz. Son olarak bir tavsiye: koşturup durmayı bırakın, yatağınızda bir veya iki gün dinlenin, bu şekilde çok daha hızlı iyileşeceksiniz!