Bir türlü şekeri bırakamıyorum, diyorsanız, işte size şekeri bırakmanızı sağlayacak 7 neden:
1. Şeker Yiyecek Değildir – Çok az besinsel değeri ile boş kaloridir ve işin gerçeği sizi yetersiz beslenmiş bırakır; vücudunuz şekeri sindirebilmek için diğer hayati organlarınızdan vitamin çalmak zorunda kalır.
2. Şeker Sizi Şişmanlatır – Yağ dokularınızda depolanan kalorilere neden olur.
3. Şeker Sizi Asabi Yapar – Aşırı şeker ile kaygı, depresyon ve şizofreni arasında aşırı düzeyde insülin ve adrenalinden dolayı net bir bağlantı bulunmaktadır.
4. Şeker, Diyabete, Böbrek ve Kalp Sorunlarına Sebep Olur – Aşırı şeker, pankreasın düzgün bir şekilde çalışma yetisine zarar verebilir.
5. Şeker Dişleri Çürütür – Şeker, ağzınızda diş minelerini aşındıran bakterileri çoğaltır. Bu arada, bilinen birçok diş macununda etiketinde gösterme mecburiyeti olmadığından, belli bir miktarda şeker bulunmaktadır.
6. Şeker Bağışıklık Sistemini Baskılar – Şeker, vücudun savunma sistemini aşırı yorarak ters şekilde etki gösterir.
7. Şeker Kırışıklıklara Neden Olur – Çok şekerli bir beslenme, kolajene hasar verir.
Ortalama bir insan, günde 20 çay kaşığı katkılı şeker tüketir ki bu da haftada yaklaşık 1 kilogram şekere tekabül eder. Bu şeker, katkılı şekerdir, meyve, sebze, tahıl ve sütte doğal olarak bulunan şeker değildir. Dünya Sağlık Örgütü, katkılı tatlandırıcılardan gelen kalorilerin yüzde 10’u aşmaması gerektiğini söylüyor. Bu miktar, 2200 kalorili bir beslenme için en fazla 12 çay kaşığı şeker demektir. 20 çay kaşığı şeker, bir gün için çok fazla şeker almak anlamına gelebilir. Peki ya şeker aldığımız diğer kaynaklar? Şunlara bir göz atın isterseniz:
- Az yağlı meyveli yoğurt (125 ml), 4.5 çay kaşığı şeker içerir.
- 2 dilim beyaz ekmek, 6 çay kaşığı şeker içerir.
- 1 kase kahvaltılık gevrekte, 3 çay kaşığı şeker bulunur.
- 1 donut, 6 çay kaşığı şeker içerir.
- 1 şişe kola, 10 çay kaşığı şeker içerir.