Şişmanlık Başlı Başına Bir Hastalıktır

0
513

Ayurveda’nın şişmanlığa bakış açısında, sadece ne yediğimiz değil, aynı zamanda nasıl yediğimiz de önemlidir. Örneğin bir elmanın Batı tıbbı veya klasik diyet anlayışına göre, bedene kalori getirisi, yaklaşık altmış kalori civarındadır. Oysa kalori değeri dışında elmayı, hangi beden tipindeyken; soğuk, sıcak veya ılık; çiğ veya pişmiş; ayakta veya oturarak, yavaş veya hızlı, mutlu veya mutsuz, canınız çekerek veya zoraki; gürültü, stres içinde veya rahat, huzurlu bir ortamda; gündüz veya gece, uykudan uyanarak; aç veya tok, kısaca ne şekilde yediğiniz de önemlidir. Dolayısıyla bir elmanın bize kalori yükü mutlaka altmış kalori olacaktır diye bir kural yoktur.

Son yıllarda Ayurveda‘yla şişmanlık tedavisinin güncellik kazanmasının nedeni, Ayurveda’nın insana bütünsel yaklaşımıdır. Şişmanlığı, kilo almaya yol açan yanlışlıkları düzelten bir bakış açısıyla ele alır, kökten tedavi eder.

Günümüzde şişmanlığın giderek önemli bir problem haline gelmesinin nedenleri:

– Lezzet ağırlıklı beslenmenin ön plana çıkması,
– Kırmızı et ve şarküteri, alkol, fazla yağlı, rafine gıdaların tüketilmesi,
– Zaman darlığından dolayı pratik gıdalara yönelinmesi,
– Teknolojik gelişmeler sonucu, bedensel hareketlerin oldukça azalması,
– Metabolizmada gereksiz zorlamalar oluşturan vitamin ve doping kullanılması,
– Stres sonucu, sinir sisteminin kendini ağız yoluyla tatmini arzulaması,
– Stres sonucu düşen kan şekerini artırmak için şekerli gıdalara yönelinmesi,
– Düzensiz beslenme, iyi çiğnememe, acele ve ayakta yemek yeme bizleri sürekli kilo almaya iten nedenler arasındadır.

Türk toplumunun özellikle kio artırıcı yiyecekleri, tatlıları, hamur işlerini, kızartmaları sevmesi ve düzenli spor yapmaması şişmanlamaya olan eğiliminin artmasında büyük etkendir.

Şişmanlık, başlı başına bir konudur. Her şeyi fizik kurallarına göre düşünecek olursak bir girdi ve çıktı dengesi söz konusudur. Bu denge bozulursa, eğer çok girdiniz varsa yani çok kuvvetli besleniyorsanız, az çıktınız varsa yani az enerji harcıyorsanız, her geçen sene kilolarınız artmaya başlayacaktır.

Şişmanlık, özellikle ileri yaşlarda pek çok hastalığın temelini oluşturabilecek çok ciddi bir dengesizliktir. Fazla kilo, tansiyon, şeker, kalp, dolaşım bozuklukları, nefes darlığı, eklem ve kas rahatsızlıkları hep fazla kiloyla bağlantılıdır. Her şeyden önce sistemin tüm hücrelere kan pompalaması, gıda, oksijen göndermesi ve temizlemesi gerekir. Oysa her fazla kilo bedene ekstra yük getirir ve gittikçe bir yetersizlik başlar. Bu yüzden ben, şişmanlığı temel bir rahatsızlık olarak görüyorum. Ayurveda, şişmanlığın tedavisinde gerçekten çok başarılı, eğer hasta önerilere tam uyarsa…

KaynakDr. Ender Saraç, 'Ayurveda'
Şifacı
Şifa, Doğa'dan gelir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz